środa, 29 kwietnia 2015

Smaczne grillowanie -> sezon start!

Majówka! Lada moment rozpoczniemy długi weekend majowy, który w tym roku niestety nie jest wcale taki  długi.. ale i tak z pewnością wszyscy na niego czekamy! A dlaczego? Bo chcemy odpocząć od pracy i codzienności, spędzić czas z bliskimi najlepiej gdzieś za miastem, w plenerze i.. odpalić grilla z pysznościami.
Każdy z Was na pewno ma swoje ulubione grillowe przysmaki, ja również takie mam i chętnie się nimi podzielę! Gwarantuję ucztę dla zmysłów i szczęśliwy pełny brzuszek :)

Nr I na mojej liście zajmuje zdecydowanie pstrąg!

                  
Składniki:
1 średniej wielkości wypatroszony pstrąg (najlepiej zaopatrzyć się w dobrym sklepie rybnym ale jeśli nie macie sprawdzonego to polecam te z Lidla i Biedronki, w czwartki dostawy świeżych ryb ma również Makro)
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
mała garść siekanego koperku lub pietruszki (ja wolę koperek ale to kwestia smaku)
pół cytryny
sól, pieprz

Pstrąga możecie grillować w folii/na tacy aluminiowej lub bezpośrednio na ruszcie.W foli będzie bardziej uparowany, jego skórka będzie miękka. Na tacy i bezpośrednio z rusztu będzie miał chrupką skórkę ale trzeba uważać, żeby go nie spalić.

Rybę umyjcie i wytrzyjcie ręcznikiem papierowym, wysmarujcie ją delikatnie solą i pieprzem.
Zmieszajcie w miseczce masło, koperek lub pietruszkę i wyciśnięty czosnek. Przygotowaną masą wysmarujcie środek pstrąga. Gotowego pstrąga zawińcie w folię aluminiową lub wyłóżcie na tacę/ruszt.
Piec po 5-6 min z każdej strony.
Upieczonego pstrąga skropcie sokiem z cytryny.

Nr II to szaszłyki z warzywami i mięsem drobiowym w sosie słodko-pikantnym.


Składniki:
pół piersi z kurczaka
1 mała cukinia
pół papryki czerwonej
cebula
2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka oliwy
sól

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w niewielkie kawałki, delikatnie solimy.
Musztardę, ketchup, oliwę i miód mieszamy ze sobą, następnie smarujemy sosem kawałki kurczaka.
Cukinię i paprykę myjemy, cebulę obieramy, gotowe warzywa kroimy w kawałki.
Przyszykowane produkty nadziewamy na długie wykałaczki.
Pieczemy ok. 15-20 min.

Nr. III pieczarki z twarożkiem

Składniki:
500 gram dużych pieczarek
250 gram twarogu
3 łyżki śmietany 18%
3/4 czerwonej papryki
pół cebuli
szczypiorek
starty ser żółty
sól, pieprz

Pieczarki myjemy, wycinamy ze środka ogonki, delikatnie solimy. Myjemy paprykę i szczypiorek, cebulę obieramy i drobno kroimy. Ser biały mieszamy ze śmietaną, dokładamy warzywa, solimy, pieprzymy (jeśli nie macie czasu robić twarożku możecie kupić gotowy, polecam z warzywami lub ze szczypiorkiem marki Pilos z Lidla). Do każdej pieczarki nakładamy po małej łyżeczce twarożku i posypujemy startym serem. Pieczarki wyłożyć na wysmarowaną olejem tacę aluminiową i grillować ok. 10 min. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowy.

Zdjęcia potraw - winiary. Niestety w tym sezonie jeszcze nie miałam okazji przyrządzić swoich specjałów ale chętnie pochwalę się nimi po weekendzie!

Bon appetit! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz